Plan parental minimal propus de către ARPCC.  Este vorba de un plan parental standardizat pentru uzul părinților, al mediatorilor sau al instanțelor. Planul este construit sub forma unui chestionar în format XLS, chestionar ce îndrumă pas cu pas pe cel care completează documentul. În viitor ne dorim ca automat să se genereze acordul de mediere sau textul dispozitivului sentinței în baza selecțiilor părinților. ARPCC recomandă utilizarea planului parental minimal în discuțiile pe care părinții le au pentru stabilirea pe cale amiabilă a modalității efective de exercitare a autorității părintești, fie singuri, fie asistați de avocați ori mediatori. Plan parental minimal tratează majoritatea punctelor pe care nişte părinţi responsabili ar trebui să le abordeze. Chiar dacă acesta pare "stufos", el evită neînțelegeri ulterioare, fiind realizat pe modelul celor mai performante planuri parentale din străinătate. Recomandăm ca părinții să adere la acest Principiu călăuzitor redactând și semnând în fața mediatorului sau unui avocat ales de comun acord acest document înainte de începerea medierii planului parental. Fiecare familie poate să adapteze acest document la situația familiară (format doc).

Primul efort din anul 2012, de introducere a obligativității ca părinţii să redacteze un plan parental a fost fără succes. Deși propunerea a primit aviz favorabil din partea CSM şi a celorlalte ministere implicate, aceasta a fost respinsă de către Ministerul Justiției pe motiv că Codul Civil pomenește de "înţelegeri ale părinţilor" şi nu de ideea de "plan parental". Istoricul discuțiilor privitoare la promulgarea legii 257/2013 poate fi accesat aiciÎn spațiul public există mai multe modele / convenții încheiate de părnți și care de multe ori generează probleme de implementare și monitoizare. ARPCC consideră că dreptul la relaţii personale este în primul rând un drept al copilului şi mai puţin al părinţilor a căror înţelegeri trebuie deci să respecte un standard minimal iar nu să fie făcute "după ureche". De aceea ARPCC va coninua să militeze pentru un nou proiect de modificare legislativă pe această temă care să structureze un plan parental minimal, așa cum se întâmplă și în țările mai avansate din străinătate.

  Exemple de planuri parentale  
 • Exemple de utilizare a planului parental în ECRIS aici
 • Exemple de utilizare a planului parental în biblioteca ARPCC aici
 • Verificați și secțiunea de Modele pentru șabloane de tranzacții prin notariat
 • Câteva variante completate (cu titlul de exemplu) ale planului parental standard aici
  Articole interesante ce merită citite/traduse  

 • Articole pe blog despre planul parental pot fi consultate aici
 • Manualul de implementare a custodiei comune, secțiunea privitoare la planul parental poate fi consultat aici
 • Medierea în disputarea custodiei - un articol scris de psihologul Curții de Apel Oradea, articolul prezintă principalele puncte asupra cărora părinții trebuie să se pună de acord cânt intră într-o mediere.
 • Pledoarie pentru obligativitatea planului parental minimal
 • Manualul Părintelui în Divorț, secțiunea privitoare la planul parental poate fi consultat aici

  Variante de planuri parentale   
 • variantă cu titlul de exemplu gândită pentru situația în care ambii părinți locuiesc relativ aproape unul de celălalt (în aceeași localitate). Este varianta pe care instanța (7 nopți din 14) ar trebui să o acorde în mod standard părinților care nu au reușit să se medieze. 
 • O variantă în limba engleză în care a fost sursa de inspirație pentru planul propus de către ARPCC) 
 • varianta redusă utilizată de către Judecătoria Sector 2 București (utilizată de către judecătorii Petrescu Valentina Liliana și Aurelia Mihaela Grozescu)
 • O altă variantă utilizată la Sibiu 
 • Planul parental particularizat, croit pe nevoile familiei respective (în cazul în care părțile implicate în mediere își permit ele pot înlocui planul parental standard cu un plan particularizat întocmit de către mediator, care poate urmări structura planului parental minimal de mai sus dar care poate să ofer posibilitatea unei particularizări mai mari a prevederilor)
 • Planuri parentale utilizate în mod real aici