Planul Parental Standard | De ce un plan parental standard | Exemple | Articole 

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=E6MC9GG9X36TN http://www.arpcc.ro/petitii 
 

ARPCC recomandă utilizarea planului parental standard în discuțiile pe care părinții le au pentru stabilirea pe cale amiabilă a modalității efective de exercitare a autorității părintești, fie singuri, fie asistați de avocați ori mediatori. Acesta tratează majoritatea punctelor pe care nişte părinţi responsabili ar trebui să le abordeze. Chiar dacă pare "stufos", planul evită neînțelegeri ulterioare, fiind realizat pe modelul celor mai performante planuri parentale din străinătate.

Plan parental standard propus de către ARPCC.  Este vorba de un plan parental standardizat pentru uzul părinților, al mediatorilor sau al instanțelor. Planul este construit sub forma unui chestionar în format XLS, chestionar ce îndrumă pas cu pas pe cel care completează documentul. În viitor ne dorim ca automat să se genereze acordul de mediere sau textul dispozitivului sentinței în baza selecțiilor părinților. 

Principiu călăuzitore util ca părinții să adere la un set de principii călăuzitoare înainte de începerea medierii planului parental. Fiecare familie poate să adapteze acest document la situația familiară (format doc).
  • Câteva variante completate (cu titlul de exemplu) ale planului parental standard aici
  • De ce recomandăm utilizarea planului parental standard? aici
  • Primul efort din anul 2012 de introducere a obligativității ca părinţii să redacteze un plan parental a fost fără succes. Deși propunerea a primit aviz favorabil din partea CSM şi a celorlalte ministere implicate, aceasta a fost respinsă de către Ministerul Justiției pe motiv că Codul Civil pomenește de "înţelegeri ale părinţilor" şi nu de ideea de "plan parental". Istoricul discuțiilor privitoare la promulgarea legii 257/2013 poate fi accesat aici
  • Totuşi dreptul la relaţii personale este în primul rând un drept al copilului şi mai puţin al părinţilor a căror înţelegeri trebuie deci să respecte un standard minimal iar nu să fie făcute "după ureche". De aceea ARPCC va iniţia un nou proiect de modificare legislativă pe această temă.