Majoritatea celor care divorţează doresc să evite instanţa pentru a nu se expune public, pentru a nu implica rudele, prietenii şi copiii şi pentru a scurta cât mai mult acest proces destul de traumatizant pentru familie. Avantajul medierii este că soţii ajung, prin negocieri amiabile, la acea variantă de divorţ care le este cea mai potrivită în situaţia familiei, cu care să fie împăcaţi și cu care să poată trăi în continuare. Un acord de mediere are şanse mult mai mari să fie respectat, decât o hotărâre judecătorească impusă de un terţ. Astfel medierea poate să-i scutească de neînţelegeri viitoare.

Medierea dă o şansă reală familiei de a minimiza conflictul şi traumele asociate cu divorţul, pentru soţi dar mai ales pentru copii. Exercitarea în comun a autorităţii părinteşti după divorţ are succes doar dacă dorinţa şi abilitatea părinţilor de a comunica şi colabora este suficient de mare. Custodia comună implică responsabilitatea ambilor părinţi în legătură cu deciziile care privesc copiii. Este esenţial ca părinţii să poată discuta într-o atmosferă nonconflictuală, de siguranţă şi confidenţialitate pentru a putea cădea de acord cu privire la custodia asupra copiilor, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele nerezident şi copii, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile legate de creşterea şi educarea copiilor.
Mediatorul îndruma părţile spre căutarea unor soluţii cât mai favorabile lor, însă în concordanţă cu nevoile copiilor. Mediatorul va încuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia”. 

În timpul medierii părinţii conştientizează faptul că relaţia dintre ei nu va înceta odată cu separarea lor, datorită copiilor care vor avea nevoie atât de mama cât şi de tată, în aceeaşi măsură. Copiilor trebuie să li se ofere garanţia că ambii părinţi vor fi în continuare alături de ei, Stabilitatea şi echilibrul adus prin discuţiile din cadrul unui proces de mediere au puterea de a reduce intensitatea emoţiilor legate de problemele divorţului. Acest lucru e benefic pentru copii. 

Mediatorul are rolul de a conduce procesul de mediere spre soluţia optimă atât pentru părinţi cât şi pentru copii. Soluţia aparţine însă exclusiv părinţilor. Ea este discutată şi analizată împreună cu mediatorul şi doar în cazul acceptării ei de către ambii părinţi, devine un Acord de Mediere. Acordul de mediere rezultat va fi supus autentificării notarului public sau, după caz,instanţei de judecată.

Dacă doriţi să luaţi legătura cu un mediator vă recomandăm mediatorii înscrişi pe situl ARPCC aici

Avantajul utilizării unui mediator din această listă este faptul că acesta este expus regulat ideilor și bunelor practici promovate de către asociația noastră. Asociația noastră nu poate totuși garanta calitatea sau nivelul de implicare a vreunui mediator din lista de mai sus.